In de praktijk moeten we de maatregelen van 1,5 meter streng respecteren. Nog strenger dan elders, want bij ons komen veel kwetsbare mensen. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld minder patiënten kwijt in de wachtkamer, maar hebben we ook minder plekken op het spreekuur. Dit laatste komt doordat we extra tijd moeten reserveren tussen de afspraken, met als doel zo weinig mogelijk patiënten op hetzelfde moment in de praktijk te hebben. Bovendien willen we voorkomen dat mensen elkaar bij het binnenkomen en vertrekken te dicht naderen.
Iedereen die echt gezien moet worden, wordt natuurlijk gezien. Maar als de klacht niet vereist dat u ook echt lijfelijk aanwezig bent bij de dokter op het spreekuur, plannen we een telefonische afspraak of e-mailconsult in. Sowieso kan er altijd overlegd worden met de assistente. Bellen mag altijd.
We merken dat sommige patiënten ongeduldig beginnen te worden. Dat begrijpen we, maar toch is het deels ook onterecht. We treffen de maatregelen in het belang van een ieders veiligheid en gezondheid. In de rest van de wereld lijkt de dreiging van het virus wellicht wat verdwenen, in de huisartsenpraktijk willen we er echter alles aan doen om een tweede golf te voorkomen. Vergeet niet dat er nog steeds mensen zijn die net met corona besmet zijn geraakt, maar nog geen klachten hebben. We willen absoluut voorkomen dat de praktijk een haard van corona wordt!
Mensen met luchtwegklachten zijn daarom echt NIET welkom op de praktijk. Hebt u luchtwegklachten (hoesten, koorts en benauwd) dan is er een speciaal spreekuur aan het einde van de dag. Daarmee houden we de kans op besmetting van andere patiënten zo laag mogelijk. Bij een vermoeden van corona zien we patiënten nog steeds volledig ingepakt.
De poliklinieken in de ziekenhuizen hebben hetzelfde probleem als wij: de capaciteit en de ruimte ontbreken om iedereen snel te kunnen ontvangen en behandelen. Bovendien is er de afgelopen maanden een wachtlijst ontstaan doordat veel behandelingen zijn uitgesteld. Dat is vervelend, maar de huisarts kan daar helaas geen invloed op uitoefenen. Het heeft dan ook geen nut om te vragen of de huisarts de afspraak kan vervroegen. Nemen uw klachten toe? Neem dan telefonisch contact op met de praktijk.
Zie hieronder voor het persbericht vanuit de Drentse Huisartsen.
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/160832/Huisartsenzorg-in-Drenthe-structureel-anders-door-coronavirus