Het nieuwe Coronavirus veroorzaakt, net als andere Coronavirussen, luchtweginfecties. Het huidige Coronavirus wordt ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het kan leiden tot COVID-19. Omdat er momenteel veel onduidelijk is en er veel vragen zijn betreffende het Coronavirus is hieronder aangegeven wanneer iemand aan de bel moet trekken of wanneer iemand getest dient te worden (casusdefinitie). Omdat de definitie momenteel dagelijks verandert kunt u verdere informatie omtrent het Coronavirus vinden op de volgende websites:

www.rivm.nl
www. thuisarts.nl

 

 

Casusdefinitie verdacht geval
Een persoon met:
  • Koorts* (ten minste 38 graden Celsius) én ten minste één van de volgende respiratoire verschijnselen: hoesten, kortademigheid
EN
  • de klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie**
OF:
  • de klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met SARS-CoV-2

 

* Of koortsig gevoel bij ouderen, aangezien zij niet altijd koorts ontwikkelen. Ook een immuungecompromitteerde patiënt met luchtwegklachten, die aan de epidemiologische criteria voldoet, kan laagdrempelig getest worden op SARS-CoV-2.
** Landen/regio’s met wijdverspreide transmissie zijn: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië.
Lokale transmissie is vastgesteld in de volgende landen: Taiwan, Japan, Maleisië, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam. Hier is echter nog geen sprake van wijdverspreide transmissie. Voor de gebieden met lokale transmissie geldt dat patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen met respiratoire verschijnselen én in de 14 dagen voorafgaand aan het ontstaan van de klachten in een gebied met lokale transmissie zijn geweest, getest kunnen worden om COVID-19 uit te sluiten.

Casusdefinitie bevestigd geval

Elke persoon waarbij door middel van RT-PCR op twee onafhankelijke targets een infectie met SARS-CoV-2 is vastgesteld, ongeacht of deze persoon voldoet aan de klinische en epidemiologische criteria voor een verdenking.